punk.alternatywa.com punk.alternatywa.com
alternatywnie o panku

Regulamin :: FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja
Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj

Książki
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum punk.alternatywa.com Strona Główna -> Kultura
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin-S44
Guru
Guru

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 2:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Groszek napisał:
Nie przesadzaj ;]

Kwestia tego, co kto lubi. Fakt, momentami trochę naciąga, krąży wokół tematu, ale mimo to, w tej tematyce książka rewelacyjna. Nie spotkałem się dotąd z lepszym autorem, ale to może jest spowodowane moim zamiłowaniem do książek Dawkinsa.

Znasz ciekawsze, lepsze pozycje, polec zatem, napewno z chęcią przeczytam, może nie tylko ja.
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 2:50 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Marcin-S44 napisał:
Kwestia tego, co kto lubi

Ależ, coby nie było ja uważam tę książkę za bardzo dobrą! Po prostu nie rewelacyjna. Miejscami skrajne przedstawienia biednych amerykanów, którzy muszą się ukrywać, bo są ateistami jest dla mnie zwyczajnie śmieszne, a w każdym razie na pewno nie adekwatne do naszego kraju. Jakoś bez problemu jechałem pociągiem czytając książkę "Bóg urojony" i jakoś nikt zdrowasiek na mnie nie odmawiał. Drugie co można dać pod rozwagę to kwestia bycia dobrym poza religią. Dawkins pokazuje, że religie to zło, bo dają ekstremistów. Tylko nawet nie ma rozważań, coby było gdyby nie było w ogóle religii, ile osób z tych, co są dobrzy dzięki religiom byłoby złych. Oczywiście są to spekulacje, ale tak samo uprawnione jak spekulacje, że bez religii ludzie by nie zabijali na taką skalę itd.

Z tej dziedziny nie znam za bardzo książek, bardziej się bawię w same filozoficzne ugruntowania, więc jestem w trakcie czytania Kołakowskiego "A jeśli Boga nie ma". Jak doczytam do końca to dam znać.
cYnik
Guru
Guru

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 3:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Groszek zaczal watpic, poszukiwac Very Happy
niebawem uscisne Ci dlon jako ateiscie Groove
Groszek
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 3:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

bardzo mi przykro cYsiu, ale raczej nic z tego; prawdopodobnie nawet OOBE mnie nie skłoni do przejścia na (a)teizm ;]
Marcin-S44
Guru
Guru

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 4:05 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Groszek napisał:
Ależ, coby nie było ja uważam tę książkę za bardzo dobrą! Po prostu nie rewelacyjna. Miejscami skrajne przedstawienia biednych amerykanów, którzy muszą się ukrywać, bo są ateistami jest dla mnie zwyczajnie śmieszne, a w każdym razie na pewno nie adekwatne do naszego kraju. Jakoś bez problemu jechałem pociągiem czytając książkę "Bóg urojony" i jakoś nikt zdrowasiek na mnie nie odmawiał. Drugie co można dać pod rozwagę to kwestia bycia dobrym poza religią. Dawkins pokazuje, że religie to zło, bo dają ekstremistów. Tylko nawet nie ma rozważań, coby było gdyby nie było w ogóle religii, ile osób z tych, co są dobrzy dzięki religiom byłoby złych. Oczywiście są to spekulacje, ale tak samo uprawnione jak spekulacje, że bez religii ludzie by nie zabijali na taką skalę itd.

Fakt, faktem, ciężko dopasowac książkę do indywidualnych potrzeb konsumenta, więc nie dziw się, że podaje przykłady, które są nieadekwatne do polskich realiów, to dośc normalne, że piszesz o swoim środowisku, a nie o cudzym Wink

Odnośnie Twoich pytań, proponuję zlikwidowac religię i zobaczyc co potem Wink , a poważniej, to niestety chyba się nie dowiemy jak by było...cała religia w końcu to uspokojenie sumienia, człowiek tego potrzebuje, więc w "cośtam" wierzy...

Kant stworzył swoją metafizykę moralności, która mogła by byc jakimś prawem, i przy okazji prawem nie skażonym religią. Prawem jedynie umownym, bo niczego nie możesz przecież nakazac, jeśli chodzi o dokonywanie wyborów. Człowiek może zachowywac się moralnie poza religią, może byc dobrym człowiekiem.

Z tego co wiem, to badań nikt nie przeprowadził, na temat wzrostu przestępczości wśród ludzi "poza religią" , więc ciężko mi ocenic.

Cytat:
Z tej dziedziny nie znam za bardzo książek, bardziej się bawię w same filozoficzne ugruntowania, więc jestem w trakcie czytania Kołakowskiego "A jeśli Boga nie ma". Jak doczytam do końca to dam znać.

Filozoficzne, jak najbardziej tak Smile jak masz jeszcze jakieś ciekawe pozycje to wal, z chęcią się zapoznam.

Cytat:
Groszek zaczal watpic, poszukiwac Very Happy
niebawem uscisne Ci dlon jako ateiscie Groove

"Nawet Szatan może byc Zbawiony" Wink
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 4:14 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Marcin-S44 napisał:
cała religia w końcu to uspokojenie sumienia, człowiek tego potrzebuje, więc w "cośtam" wierzy...
No aż tak płytko bym tego nie traktował

Marcin-S44 napisał:
Człowiek może zachowywac się moralnie poza religią, może byc dobrym człowiekiem.
Ależ ja nie mówię, że nie. Nie o to mi biegało.

Marcin-S44 napisał:
Filozoficzne, jak najbardziej tak Smile jak masz jeszcze jakieś ciekawe pozycje to wal, z chęcią się zapoznam.
Mogę Ci walnąć całą listę lektur z Filozofii Religii ;]
Marcin-S44
Guru
Guru

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 4:27 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Groszek napisał:
No aż tak płytko bym tego nie traktował

Ty nie Wink

Cytat:
Mogę Ci walnąć całą listę lektur z Filozofii Religii ;]

Wybierz najciekawsze może Wink ...
Maniak
Maniak

PostWysłany: Pon Mar 22, 2010 8:10 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Acrid napisał:
Wydawnictwo Jirafa Roja przygotowuje na 31 stycznia 2007 premierę debiutanckiej powieści Łukasza Gołębiewskiego pt. "Xenna - moja miłość".

O książce:
Największym atutem "Xenny" jest wiarygodność opisu uzyskana przez użycie prostego, kolokwialnego, a niekiedy wręcz slangowego języka. Gdy czytałem, wydawało mi się, że po prostu jestem wśród tych ludzi, że odurzam się wódka, prochami i punk-rockiem. Nie jest to jednak zabawa w młodzieżowy, subkulturowy folklor w stylu Masłowskiej. Powiedziałbym raczej, ze to polski Charles Bukowski.
Witold Horwath

Wyszła już nawet druga "Melaże z żyletką" - w dużym skrócie w obu jest dużo chlania i pieprzenia, a najmniej punkrocka... chociaż w tej drugiej jest nawet fragment "Miłosnej kontrabandy" SNL Razz i jeszcze te porównania: jak nie jesteś jak ktoś tam, to nie jesteś nikt, a jak to jest polski Bukowski, to ja jestem Dostojewski z Przylądka Dobrej Nadziei (niewydany jeszcze) Faja
Beka
Leń patentowany
Leń patentowany

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 1:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Jeżeli chodzi o twórczość Łukasza Gołębiewskiego to w styczniu pojawiła się książka "Złam prawo" jego autorstwa. Ja osobiście czytałem "Xenna, moja miłość", "Disorder i ja" i właśnie tę ostatnią - "Złam prawo". Jeżeli lubicie czytać o chlaniu i pieprzeniu to każda z tych książek w większym lub mniejszym stopniu ociera się o te tematykę. Myślę, że warto przeczytać.
Życie to życie, śmierć to śmierć "
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
zenit
Maniak
Maniak

PostWysłany: Pon Sie 09, 2010 11:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

"Często upamiętnia to tylko niewielka tablica pamiątkowa głosząca, że wbrew wszelkiemu ginekologicznemu prawdopodobieństwu ktoś bardzo sławny urodził się na ścianie" - to tylko mały wypisek z "Humoru i mądrości Świata Dysku" Pratchetta. Pomaga mi chwilowo nie zwariować Wink
blada
Guru
Guru

PostWysłany: Wto Sie 10, 2010 11:36 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

polecam do przeczytania "milion małych kawałków" james'a frey'a
o człowieku, który w wieku 23 lat trafia na odwyk, bo jest uzależniony od wszystkiego, no prawie wszystkiego

momentami odkładałam po przeczytaniu kilku stron, bo była tak obrzydliwa w opisach Wink
jeśli ktoś lubi niewyszukane słownictwo, bluzgi i obelgi rzucane na prawo i lewo - powinien sięgnąć
"Jeśli to co gramy uważasz za dobre, jeśli cię to podnieca, pobudza emocje, tylko po to byś miał energię do włączenia magnetofonu, to pierdol się pieprzony harcore punku, nie chcemy abyś tego słuchał, nie gramy dla ciebie."
GUERNICA Y LUNO
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Groszek
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Sie 23, 2010 8:15 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Przeczytane "Córka Łupieżcy" Dukaja, teraz czytam "The Slap" Christosa Tsiolkasa (polecam jego książkę "Martwa Europa" o ile nie ma się odrzutu na opisy seksu gejowskiego")

W kolejce czekają KULT - Biała Księga oraz KSU - rejestracja buntu

A z zamówionych już niebawem przyjdą Włochaty ( Mr. Green ) - dopisać swój wers oraz Crass - Historia

zaczynam się oddawać literaturze muzycznej Wink
Hamel
Maniak
Maniak

PostWysłany: Pon Sie 23, 2010 9:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Groszek napisał:
Włochaty ( Mr. Green ) - dopisać swój wers

Ja straciłem na to kasę i żałuję. Parę zdań "od przyjaciół", baaardzo krótka historia zespołu, wywiady-rzeki i teksty piosenek z albumów, czyli wszystko co wcześniej można znaleźć w internecie Confused . Do tego wszystkiego (śmieszne już dzisiaj) wersy o prawdziwej przyjaźni od lat... bla, bla, bla.
Groszek
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Sie 23, 2010 9:44 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

Hamel napisał:
Ja straciłem na to kasę i żałuję.

Najwyżej odsprzedam jakimś młodym zbuntowanym Wink
zenit
Maniak
Maniak

PostWysłany: Sro Wrz 08, 2010 12:13 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem

będziesz musiał jeszcze dać im na wino, żeby wzięli Razz
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum punk.alternatywa.com Strona Główna -> Kultura Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Następny
Strona 11 z 12

Skocz do: